sobota, 8 października 2016

Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką

Pamiętam z dzieciństwa te kluski pachnące masłem i posypane cukrem.
Smakowały jak największe delicje i tak jest do dzisiaj.
Pamiętam też że w czasach PRL-u, po szkole wchodziłam do baru mlecznego na kluski leniwe, były wyborne.
Polecam moją wersje z borówkami, smakują obłędnie.
Kluski leniwe z cynamonem, goździkami i borówką.


                Składniki:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 400 g twarogu półtłustego 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło do polania
  • cukier do posypania
  • borówki do podania

Ziemniaki przeważnie gotuję dzień wcześniej aby potem były dobrze wystudzone bo inaczej kluski nam się rozpadną.
Twaróg rozgniotłam ręką do miski, dodałam przeciśnięte  i wystudzone ziemniaki, mąkę, mielone goździki, jajo i sól i szybko zagniotłam ciasto.
Jeśli zachodzi potrzeba podsypcie mąką ale nie za dużo bo inaczej kluski będą twarde.
Z ciasta uformowałam wałki i pocięłam je na kluski.
Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam w niej kluski wrzucając partiami aby się nie posklejały.
Kluski gotowałam chwilę od momentu wypłynięcia.
Polałam kluski na talerzu rozpuszczonym masłem, posypałam cukrem, cynamonem i borówkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów

2 komentarze

  1. Wyglądają na bardzo pyszne.
    To także smaki mojego dzieciństwa.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki dzieciństwa czasami za nami "chodzą" i trzeba je zaspokoić. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger