niedziela, 2 października 2016

Żabie udka w sosie śmietanowo - pomidorowym

Długo nosiłam się z zamiarem spróbowania udek żabich ale ciągle coś mi stawało na drodze, najszybciej blokada w głowie.
Zdarzyło się w końcu ze zakupiłam żabie udka i nie pozostawało nic innego jak przyrządzić je najlepiej jak umiałam.
Przepis kuchni francuskiej gdzieś znalazłam i pyszne, tak teraz już mogę stwierdzić że pyszne udka zostały zjedzone na obiad.
Smakują trochę jak malutkie udka z kurczaka, tylko bardzo delikatne i jeśli i Ty masz opory to zapewniam że niepotrzebnie.
Żabie udka są bardzo smakowite i warte spróbowania, chociażby dlatego aby poznać ich delikatny smak.
Zapraszam zatem na obiad.
Żabie udka w sosie śmietanowo - pomidorowym.



               Składniki:
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • garść natki pietruszki
  • mąka pszenna do panierowania
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych - 210 ml
  • 400 g żabich udek - 14 sztuk
  • mini marchewki do podania
  • chleb do podania

Żabie udka ponieważ miałam mrożone to rozmroziłam, umyłam i osuszyłam.
Posypałam je solą, pieprzem i obtoczyłam w mące, pozostawiłam na kilka minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroiłam.
Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim cebulę i czosnek a po chwili dodałam żabie udka.
Podsmażałam 3 minuty i wlałam wino, smażyłam aż wino się zredukowało, wówczas dodałam na patelnię śmietanę i pomidory.
Dusiłam aż sos zgęstniał.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam udka z chlebem i mini marchewkami ugotowanymi w osolonej wodzie i podsmażonymi na maśle.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Borówka brusznica

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger