piątek, 11 listopada 2016

Zupa kokosowo - pomidorowa z czerwonymi krewetkami

Zupa jest szybka w przygotowaniu, zupa jest aromatyczna, zupa jest na sposób tajski.
Polecam z czerwonymi krewetkami argentyńskimi tak jak podałam to ja.
Zupa kokosowo - pomidorowa z czerwonymi krewetkami.

            Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 6 liści limonki kafir
  • 1 szklanka soku pomidorowego
             Dodatkowo:
  • 400 g świeżych krewetek argentyńskich
  • listki kolendry do podania 
Do garnka wlałam oba mleka, sok pomidorowy, sos rybny, włożyłam listki kafir, potłuczoną trawę cytrynową, pastę krewetkową, miód, masło i zagotowałam.
Gotowałam jeszcze przez 10 minut.
Wcisnęłam do zupy czosnek, wymieszałam.
Krewetki umyłam, obrałam z pancerzyków, zostawiłam tylko ogonki aby łatwo je można było schwycić.
Włożyłam krewetki do gotującej się zupy i gotowałam 3 - 4 minuty.
Podałam posypane kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Na jeziorze ślesińskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger