Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 5 stycznia 2017

Zakwas na bazie wody zakwasowej owocowej lub warzywnej

Wczoraj opisywałam Wam jak zrobić wodę zakwasową a dziś opisze jak zrobić szybki zakwas z niesamowitą mocą z tej wody.
Na zrobienie owego zakwasu wystarczy 24 godziny a potem wyrabiamy ciasto chlebowe i czekamy na efekty.
Po 24 godzinach zakwas ma taką moc że jestem zaskoczona, co też mogą dzikie drożdże.
No to robimy? zabawimy się przy wypieku?
Zakwas na bazie wody zakwasowej owocowej lub warzywnej.
Zakwas po 24 godzinach fermentacji

            Składniki:
  • mąka pszenna graham T 1850
  • woda zakwasowa pomarańczowo - jabłkowa z goździkami po 5 - 7 dniach fermentacji lub inna smakowa
Zakwas po 24 godzinach fermentacji
Odcedzoną od owoców wodę w ilości 50 ml wlałam do słoja i dodałam do niej 50 g mąki graham, wymieszałam i pozostawiłam na blacie kuchennym w zamkniętym słoju na 8 godzin.

Pierwsze bąble powietrza pojawiają się właśnie po 8 godzinach.
Wodę którą przecedziłam przechowywałam w lodówce.
Następnie po 8 godzinach dodałam 75 g wody pomarańczowo - jabłkowej i 75 g mąki, wymieszałam, zamknęłam słój i pozostawiłam na blacie kuchennym na kolejne 8 godzin.

Po 16 godzinach zakwas wyraźnie powiększa swoją objętość i zaczyna pracować.
Potem dodałam kolejne 75 ml wody i 75 ml mąki, wymieszałam i pozostawiłam na blacie kuchennym na kolejne 8 godzin.
Po tym czasie zakwas jest już gotowy do pracy i zarabiania ciasta na chleb.

Żeby dobrze rozegrać czasowo zrobienie zakwasu to proponuję godziny tak jak ja a ponieważ pracuję to inaczej nie mogłam i były to : pierwsze zarabianie o 14, dokarmianie pierwsze o 22, a ostatnie karmienie o 6 rano i po 8 godzinach jak dotarłam z pracy zakwas był gotowy do zrobienia chleba.
Z zakwasu który pokazuję na zdjęciach zrobiłam bułki a o nich napiszę jutro.
Zakwas po 24 godzinach pracy
Smacznego.
Przepis autorski według  pomysłu znajomego Piotra, specjalisty od pieczenia chlebów wszelakich.
Piotrze dziękuję za cenne rady i wskazówki.
"Podróże małe i duże" 
Jesienny, ciepły las

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks