środa, 15 marca 2017

Łosoś w kurkumowej panierce i ziemniaki ze szpinakiem

Idealny, szybki obiad dla zapracowanych.
Najpierw składniki należy przygotować, np. szpinak dzień wcześniej a potem w 30 minut obiad na stole.
Łosoś podany z panierką kurkumową jest aromatyczny i soczysty. 
Zachęcam do wypróbowania pomysłu.
Łosoś w kurkumowej panierce i ziemniaki ze szpinakiem.


               Składniki:
  • ok. 400 g filetu z łososia
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony 
  • olej do posmarowania filetu
               Ziemniaki:
  • 800 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól niebieska Sierra Nevada
  • 200 g szpinaku świeżego
  • oliwa do smażenia
Łososia umyłam i osuszyłam, natarłam olejem.
Bułkę tartą wymieszałam z kurkumą, solą i pieprzem i obtoczyłam w niej rybę, lekko dociskając panierkę.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony skóry.
Szpinak umyłam, osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam 2 ząbki posiekanego czosnku, podsmażyłam a potem włożyłam na patelnię szpinak i smażyłam aż cała woda odparowała.
Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie, lekko zgniotłam tłuczkiem, dodając przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Na koniec dodałam szpinak, sól Sierra Nevada do smaku i wymieszałam.
Podałam usmażoną rybę na ziemniakach ze szpinakiem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg w styczniu

1 komentarze

  1. Bardzo lubię ryby a szczególnie łososia:))wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger