środa, 19 kwietnia 2017

Brokułowe kopytka z sosem porowym

Dziś kopytka, ja je uwielbiam i dlatego modyfikuję wersję podstawową i dzięki temu ciągle mogę spróbować coś innego.
Kopytka są delikatne w smaku a sos ma wyrazisty smak i dzięki temu pyszny obiad na stole.
Polecam gorąco.
Kopytka brokułowe z porowym sosem.

Składniki: 
  • 1000 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
  • 450 g pure z brokuła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki luksusowej pszennej T 550 - miałam Młynomag + do podsypania
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • nieduży por 
  • 1/2 czerwonej papryki ramiro
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 250 ml śmietany
Przygotowanie:
  • Przeciśnięte i wystudzone ziemniaki wyłożyłam na blat.
  • Brokuła ugotowałam w osolonej i ocukrzonej wodzie wcześniej i tłuczkiem zrobiłam z niego pure.
  • Dodałam zimne pure do ziemniaków.
  • Dodałam także mąkę, sól i jajo i szybko zagniotłam ciasto.
  • Jak bardzo się klei można podsypać mąką ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde.
  • Z ciasta robiłam wałek i nożem pocięłam na kopytka.
  • Gotowałam kluski w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.
  • Pora pokroiłam w plasterki, paprykę w paski.
  • Na oleju podsmażyłam pora i paprykę aż stały się miękkie.
  • Dodałam teraz śmietanę, wymieszałam, dodałam sól i pieprz.
  • Kopytka podałam z sosem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Poziomki

4 komentarze

  1. UWIELBIAM KOPYTKA ALE W ZESTAWIE Z BROKUŁEM NIGDY NIE JADŁAM.
    ZROBIĘ W PIĄTEK NA OBIAD.
    POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię brokuły a to danie wygląda przepysznie:)))aż zgłodniałam:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger