piątek, 14 kwietnia 2017

Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką

Dziś chleb idealny na świąteczny stół.
Chleb jest puszysty, a owce goji i  czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów.
Dość prosty do zrobienia dlatego każdy sobie poradzi.
Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką.


                Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej tortowej extra T 405
  • 1 szklanka otrębów orkiszowych prażonych
  • 1/2 szklanki suszonych owoców goji
  • 1 pełna łyżka nasion czarnuszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 650 ml wody

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąkę, otręby, nasiona czarnuszki, owoce goji, sól i wymieszałam.
Teraz dodałam wodę z drożdżami i wyrobiłam ciasto, przełożyłam je do miski, nakryłam i pozostawiłam do wyrastania na około 1,5 - 2 godzin.
W tym czasie składałam ciasto najpierw rozkładając ciasto i składając jak kopertę 2 x co 15 minut a potem 2 razy co 30 minut.
Jak ciasto wyrosło wyłożyłam je na blat, uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do ponownego wyrastania na około 30 minut.
Po wyrośnięciu nacięłam chleb i spryskałam wodą.
Piekłam chleb 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.
Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
                               "Podróże małe i duże"
ZOO Safari - Borysew

2 komentarze

  1. Święta u Ciebie będą na pewno pyszne:))ja Ci życzę aby były jeszcze zdrowe i radosne:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger