czwartek, 22 czerwca 2017

Bułki owsiane na zakwasie z owocami goji

Pyszne bułki na śniadanie dziś mam dla wszystkich smakoszy i bułkożerców.
U mnie zniknęły błyskawicznie i teraz mogę napisać, mając porównanie że bułki na zakwasie są zdecydowanie smaczniejsze niż te na drożdżach.
Napisze tak: drożdżowe są pyszne a zakwasowe są mega pyszne, nie można się od nich oderwać.
Popróbujcie sobie upiec, polecam.
Bułki owsiane na zakwasie z owocami goji.


                  Składniki:

  • 100 g czynnego zakwasu żytniego
  • 400 ml zimnej wody
  • 10 g soli
  • 300 g mąki owsianej
  • 100 g mąki pszennej T 500
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • garść owoców goji


Do miski włożyłam zakwas, wymieszałam go z wodą i solą na tyle aby nie było grudek.
Ciasto przełożyłam do pojemnika z pokrywką i zostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania.
Składałam ciasto rozciągając i składając jak kopertę na cztery strony świata.
Składałam 4 razy co 15 minut, 2 razy co 30 minut i 1 raz co 60 minut.
Po tym czasie czyli po 3 godzinach wstawiłam pojemnik z ciastem do lodówki.
W lodówce ciasto spędziło 14 godzin, po czym wyjęłam, podzieliłam na 10 kawałków i z każdego uformowałam bułkę.
Bułki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam pod przykryciem na blacie kuchennym na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Wyrośnięte bułki nacięłam i spryskałam wodą, piekłam przez 25 - 30 minut.
Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Malowniczy zachód słońca
Uwielbiam zachody słońca, uwielbiam  bruk, często moje zdjęcia to właśnie te elementy świata. 
Zachody słońca nad wodą są urocze, feeria barw i efektów świetlnych urzeka.
Tutaj w Sielpi Wielkiej.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger