Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 24 czerwca 2017

Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami

Czas truskawkowy, czerwiec, więc nie może zabraknąć ciasta na zimno a jeżeli jest jeszcze całkiem fit to czemu nie.
Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy się jogurtowcem, sernikiem bo mamy dużo czasu.
Sernik znalazłam u Olgi Smile i taki jaki on prosty taki smakowity więc polecam gorąco.
Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami.



                  Składniki: tortownica 22 cm
          Spód:

  • 150 - 200 g ciastek czekoladowych
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

          Masa jogurtowa:

  • 1000 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • żelatyna na 1,5 litra płynu - ja dałam 2 opakowania żelatyny deserowej
  • 300 ml mleka lub wody
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru pudru trzcinowego 
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub amaretto
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek



Ciastka rozkruszyłam na proszek - ja w blenderze ale można wsypać do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
Pokruszone ciastka wymieszałam z rozpuszczonym masłem.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciastka dociskając je do dna tortownicy.
Tortownicę wstawiłam do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500 ml wody, wystudziłam.
Najlepiej jak jogurty mają temperaturę pokojową.
Wlałam je do miski, dodałam cukier puder, aromat migdałowy i zmiksowałam na puszystą masę.
Żelatynę zmiksowałam z mlekiem, tą deserową tak się przygotowuje, jeśli macie zwykłą w proszku trzeba ją namoczyć w mleku a potem podgrzać aby się rozpuściła a potem przestudzić.
Do masy jogurtowej dodałam ciągle miksując żelatynę, dokładnie zmiksowałam kilkanaście sekund.
Przelałam masę do tortownicy na stężały spód.
Truskawki umyłam i obrałam, ułożyłam na wierzchu masy jogurtowej, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia - około godziny.
Teraz wylałam na wierzch galaretkę, moja się cała nie zmieściła więc resztę która mi została wychłodziłam do stężenia w miseczce i stężałą posiekałam, ułożyłam na wierzchu sernika.
Sernik powinien być w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego.
Przepis według pomysłu Olga Smile.
                                        "Podróże małe i duże"
Letnie kwiaty - surfinie
Kwiaty lata w pięknych donicach cieszą oczy zawsze.
Tutaj w Ciechocinku.

6 komentarzy:

  1. Jest tak kolorowe, że od razu zjadłabym kawałek!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam o tej porze roku:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie! z chęcią bym skubneła więcej niż jeden kawałeczek :D zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skubnij kawałek albo i dwa a potem zrób sobie w domku.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks