Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Pasta z marchwi i tahini

Jaka ona jest cudowna w smaku i ma piękny kolor.
Na kanapki będzie znakomita ale jeszcze lepsza jako dip do warzyw czy mięsa.
Robi się szybko a przechowuje w lodówce nawet do tygodnia.
Zachęcam do zrobienia.
Pasta według pomysłu Annabel Langbein wprost z Nowej Zelandii w stylu indyjskim.
Pasta z marchewki i tahini.


              Składniki:

  • 2,5 szklanki startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 1/8 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 - 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry


Marchew obrałam, umyłam i starłam na tarce o małych oczkach, włożyłam do kielicha blendera.
Dodałam do niej posiekany ząbek czosnku.
Miałam migdały w łupinkach i dlatego zalałam je wrzącą wodą, blanszowałam 3 minuty, odcedziłam, przelałam zimną wodą i obrałam.
Łupinki schodzą bardzo łatwo.
Dodałam migdały do kielicha blendera.
Teraz włożyłam pastę sezamową, dodałam przyprawy i wlałam sok z pomarańczy i oliwę.
Zmiksowałam całość na gładką pastę.
Na koniec dodałam posiekaną kolendrę i ponownie zmiksowałam.
Przełożyłam pastę do słoiczka i wstawiłam do lodówki.
Może tam stać około tygodnia jeśli tyle wytrzyma, u mnie znika szybciej.

Smacznego.
Przepis Annabel Langbein.
                                         "Podróże małe i duże"
Kaczor odpoczywa
W upalne dni kaczory leniwie wylegiwały się nad brzegiem sadzawki.
Tutaj w Parku Zdrojowym w Ciechocinku.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo nie zwlekaj tylko ścieraj marchewkę na tarce, warto, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks