Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 30 czerwca 2017

Razowe placuszki z truskawkami

Truskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać.
Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne.
Idealne na śniadanie czy na deser.
Razowe placuszki z truskawkami.

                 Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 1 szklanki truskawek w plastrach
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miski włożyłam serek waniliowy, dodałam jaja, wymieszałam.
Dodałam mąki i sodę i dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Truskawki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju i nakładałam porcję masy, około 1 łyżki na placek, smażyłam na złoty kolor, po czym na wierzchu placka ułożyłam plastry truskawek, przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam placuszki.
Placki odłożyłam na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu a na talerzu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Fontanna ciechocińska
Trochę wody dla ochłody potrzebne w upalne dni.
Fontanna na zdjęciu chłodzi w parku wokół kliniki "Pod Tężniami" w Ciechocinku.

2 komentarze:

  1. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znakomite na leniwe weekendowe śniadanie, pozdrawiam Olgo.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks