Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 28 czerwca 2017

"Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Fort - recenzja książki

"Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Fort.
Lato w pełni więc czas na lżejsze pozycje i tak dziś przedstawiam Wam książkę którą jak czytałam to marzyłam aby skosztować tych smakowitości wyłaniających się z kart powieści.
Vito Casetti napisał:
"Ta genialna książka przeniesie Was w niezwykle egzotyczny świat.Dzięki niej poznacie moje Włochy!"

Matthew Fort od ponad dziesięciu lat pracuje w dziale kulinarnym "The Guardian".
Pisze też dla "The Observer", "Esquire", "Country Living", "Decanher" oraz "Waitrose Food Illustrated".
Występuje jako juror w programie Great British Menu na kanale BBC2.
Jedną z największych pasji Matthew Forta są Włochy, do których co roku podróżuje.
Tym razem zawitał na włoską Sycylię.
Autor wsiada na kultową wespę i rusza na podbój jednej z najpiękniejszych włoskich wysp.
Przecież każdy wie że zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch.
Wiele lat temu autor wraz z przyjacielem odwiedził już wyspę a teraz wiedziony wspomnieniami odkrywa kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków.
Na końcu każdego rozdziału jest kilka przepisów rodem z Sycylii, które spisał wprost z ust Sycylijczyków.
Receptury pilnie strzeżone przez mieszkańców a teraz dane nam na pokuszenie.
Kilka już wypróbowałam a przepisy i dania wkrótce na blogu.
W swej podróży odwiedza Palermo, zaraz potem dociera do Marsylii aby skosztować najprzedniejszych win.
Tuńczyk z antycznych Syrakuz rozpływa się w ustach a w Modice poczęstują Go czekoladą.
Kosztowanie miodu skojarzyło mi się z rytuałem dostępnym nielicznym i czułam smak miodu z kwiatów kasztanowca.
Nie zabrakło również wątku mafijnego.
Czytając książkę na pewno zgłodniejecie, więc trzeba zaopatrzyć się w jakąś przekąskę.
Jak napisano "Ta książka to kwintesencja oliwy z oliwek, aromatycznych ziół, słodyczy miodu, cierpkości cytryn  i pikanterii"
Zatem zapraszam do pysznej lektury.
Idealna książka na lato, podróże, Włochy i smakowite jedzenie.

2 komentarze:

  1. Wow, myslę, że faktycznie może to być coś wartego przeczytania. Dziękuje bardzo za polecenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, polecam gorąco, kolejne potrawy wypróbowałam i są przepyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks