Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 10 lipca 2017

Bułki drożdżowe z serem i truskawkami

Sezon truskawkowy nie byłby pełny bez drożdżówek z truskawkami, podobnie jest z jagodami, jak nie ma jagodzianek, nie ma lata hi hi.
Dzisiejsze drożdżówki są pulchne, pachnące latem, wilgotne od sera, idealne do zjedzenia za dużo, no tak czasami bywa!
Robi się je dość sprawnie więc tylko czas wyrastania i pieczenia dzieli nas od zjedzenia pysznego deseru, zapraszam.
Bułki drożdżowe z serem i truskawkami.


                    Składniki: 10 bułek

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • truskawki 10 - 12 sztuk dużych
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego 

Drożdże wkruszyłam do miski, dodałam letnie mleko, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodałam mąkę, jaja, resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i wystudzone masło.
Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyłam do miski posypanej mąką i pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat i rozwałkowałam na prostokąt grubości 5 mm.
Wycinałam szklanką o średnicy 8 cm kółka a w każdym kółku drugą szklanką średnicy 6,5 - 7 cm mniejsze kółko.
Mniejsze kółka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Obwódki z ciasta które zostały zwinęłam w ósemki albo i jeszcze więcej i ułożyłam na kółkach dociskając do dna.
Na górze bułki nakładałam po łyżeczce serka waniliowego i wciskałam w niego ćwiartki truskawek.

Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
Smacznego.
Przepis od znajomej.
                                       "Podróże małe i duże"
Żarna
Taką żarną moja prababcia i Twoja pewnie też mieliła zboże na mąkę.
Te eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Miałam ochotę wsypać zboża do żarny i zmielić je na mąkę i tylko napisy:"nie ruszać eksponatów" mnie powstrzymały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks