środa, 5 lipca 2017

Granita z pomarańczy wprost z Sycylii - Granita d'arancia

Cudownie orzeźwiający przysmak wprost z Sycylii.
Przepis pochodzi z książki "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Matthew Forta.
Książkę czytałam niedawno a już 4 - 5 przepisów sprawdzonych.
Ja wiem, powiecie że to nie to samo bo tam Sycylia a tu już nie ten smak i aromat i ja Wam powiem że macie rację.
Dodam jednak że skoro mnie wyszły przepysznie to te potrawy na Sycylii muszą być obłędne.
Tak czy tak warto próbować.
Potrzebne są tutaj sycylijskie pomarańcze tarocco ale nie mogłam ich dostać i wzięłam zwykłe bio ze sklepu.
Granita jest znakomita i warto ją zrobić, dawno nie jadłam tak pysznego deseru a do tego mega prosta w wykonaniu.
Granita z pomarańczy wprost z Sycylii - Granita d'arancia.


                Składniki:

  • 150 g cukru kryształu - dałam trzcinowy
  • świeżo wyciśnięty sok z 8 pomarańczy tarocco - miałam zwykłe bio
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml źródlanej wody


Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier  i podgrzewałam aż cukier się rozpuścił a potem gotowałam jeszcze przez minutę, odstawiłam do wystygnięcia.
Wycisnęłam sok z pomarańczy i wlałam razem z miąższem do ostudzonego syropu, dodałam sok z cytryny, wymieszałam.
Przelałam napój do pojemnika plastikowego i wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin.
Co 30 minut widelcem mieszałam aby masa napowietrzała się i powstały równe kryształki.
Podawać od razu, najlepsza jest świeża.

Smacznego.
Przepis kuchni sycylijskiej z książki "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny"Matthew Forta.
                                          "Podróże małe i duże"
Młyn wodny
Młyn wodny ze zdjęcia znajduje się w Skansenie rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Dużo atrakcji czeka na miejscu więc warto się wybrać i podziwiać.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger