Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 28 lipca 2017

Kogel - mogel na ciepło z rabarbarem

Pamiętacie kogel - mogel? jaja ucieraliście tylko z cukrem czy z dodatkami?
Ja lubiłam z kakao i odrobiną alkoholu, pyszota.
Dziś kogel - mogel podałam w wersji na ciepło z rabarbarem, i był to znakomity deser, polecam każdemu.
Kogel - mogel na ciepło z rabarbarem.


                    Składniki:

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyłam i pokroiłam w plasterki.
Ułożyłam go w naczyniach do zapiekania wysmarowanych masłem.
Żółtka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch, dodałam mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszałam.
Zalałam jajami rabarbar.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 18 - 20 minut.
Podałam od razu bo szybko opada.
Można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł zaczerpnięty od babci.
                                       "Podróże małe i duże"
Omieg wschodni
Omieg wschodni, omieg kaukaski, gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
W środowisku naturalnym występuje w lasach i rzadkich zaroślach na obszarze Azji Mniejszej i południowo - wschodniej części Europy.
Jest uprawiany jako roślina ozdobna.

2 komentarze:

  1. Tylko z cukrem. Przez długi czas nie wiedziałem nawet, że ten przepis można zmieniać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Marcin choć raz inaczej, zasmakuje Ci na pewno.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks