Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 4 lipca 2017

Pasztet warzywny

Jest to danie kuchni kaszubskiej a przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna - Kuchnia kaszubska".
Pasztet jest znakomity, pachnący, smakuje wybornie.
Polecam koniecznie bo jest w nim dużo warzyw korzeniowych, zdrowych i smacznych.
Pasztet warzywny.


                  Składniki:

  • mała brukiew
  • 200 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • średnia bulwa selera
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 100 ml mleka
  • 4 jaja
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika

Brukiew, marchew, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Umieściłam warzywa w garnku, zalałam wodą jakieś 400 - 500 ml i gotowałam aż warzywa zmiękły, odcedziłam na sicie.
Posiekałam cebulę i zblanszowałam ją na oleju.
Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni, zalałam wrzątkiem, odcedziłam, płukałam na sicie pod bieżącą wodą.
Zagotowałam w garnku wodę z solą i wrzuciłam kaszę, ugotowałam na sypko, odcedziłam, ostudziłam.
Bułki namoczyłam w mleku, a jak zmiękły odcisnęłam je.
Wszystkie składniki włożyłam do miski, dodałam igiełki rozmarynu, jaja, sól i pieprz, wyrobiłam rękami masę.
Formę wysmarowałam masłem, przełożyłam masę do formy, wyrównałam wierzch i posypałam wcześniej uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 45 minut aż wierzch się zrumienił.
Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i wstawiłam do lodówki aby pasztet się ściągnął.
Smacznego.
Przepis kuchni kaszubskiej.
                                           "Podróże małe i duże"
Fiołek
Liczne rośliny uprawne fiołków, popularne jako jednoroczne rośliny ozdobne powstały w wyniku zmieszania fiołka trójbarwnego i fiołka ałtajskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks