Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 grudnia 2014

Tarta cytrynowa z bezą

Niedawno pokazywałam Wam jak zrobić szybki krem cytrynowy - lemon curd [ klik ] a dziś pokażę Wam jak go wykorzystałam w cieście.
Tarta cytrynowa z bezą, zapraszam serdecznie jeśli jeszcze nie macie dość świątecznych smakołyków.



                      Składniki: ( tortownica 20 cm )
          Ciasto kruche:
  • 80 g masła
  • 130 g mąki pszennej T 650
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
          Beza:
  • 3 białka 
  • 150 g cukru
          Dodatkowo:

Mąkę połączyłam z cukrem pudrem, żółtkiem i wkroiłam masło.
Zagniotłam szybko ciasto i wylepiłam nim spód i brzegi ok. 2cm wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Ponakłuwałam ciasto widelcem i wstawiłam tortownicę na 60 minut do lodówki.
Po godzinie wyjęłam tortownicę z lodówki, wyłożyłam wierzch papierem do pieczenia i wysypałam fasolą, obciążając dno. 
Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam 20 minut z fasolą a potem zdjęłam ją i piekłam jeszcze 5 minut aby ciasto się zrumieniło.
Białka ubiłam na sztywno i teraz zaczęłam dodawać cukier po łyżce i ubijałam tak długo aż cukier się rozpuścił a piana była lśniąca.
Wyjęłam tartę z piekarnika, przestudziłam i wyłożyłam na ciasto lemon curd a następnie przykryłam bezą.
Macie tutaj pełną dowolność, ja napełniłam rękaw cukierniczy i wycisnęłam rozetki, można ją po prostu rozsmarować na kremie łyżką.
Wstawiłam ponownie ciasto do piekarnika i piekłam około 20 minut w 180 C aż beza się zrumieniła.
Ciasto potem przestudziłam i wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.
Przepis Joanna z Domowe-Wypieki.pl
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Andaluzja-Sewilla

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks