Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 20 stycznia 2016

Chleb z burakiem

Nowy Rok, nowe wyzwania i nowe chleby w Starej ale jakże młodej duchem naszej Piekarni u Amber [ klik ].
Tym razem Amber wybrała chleb z burakami Emmanuela Hadjiandreou a przepis pochodzi z książki How to Make Bread.
Emmanuel Hadjiandreou ma charakterystyczny sposób zagniatania chleba który przedstawiam Wam krótkim filmikiem.
Chleb wyszedł super, centki buraków po rozkrojeniu są bardzo widowiskowe a sam chleb sprężysty, puszysty i ma wyborny smak.
Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili.
Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie a tym co dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach.
Pieczemy?
Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni.



                        Składniki: ( 1 okrągły bochen )
  • 370 g mąki pszennej
  • 8 g soli
  • 160 g startych na tarce o dużych oczkach buraków - u mnie 1 duży burak
  • 220 g aktywnego zakwasu - u mnie żytni lub 4 - 5 g suchych drożdży
  • 200 g ciepłej wody - 20 C
  • 15 g oliwy


Mąkę wymieszałam z solą w jednej misce.
W drugiej misce wymieszałam zakwas, oliwę i wodę.
Do miski z mokrymi składnikami dodałam zawartość miski z mąką i wymieszałam.
Buraki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam je do masy na ciasto i wymieszałam.

Odstawiłam miskę z ciastem przykrytą ściereczką na 10 minut.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i zagniatałam 10 s i zostawiłam ciasto na blacie przykryte miską na 10 minut.

Tak powtarzałam ten proces jeszcze cztery razy.
Jak zagniatałam ciasto pokazałam na filmie.
Po ostatnim zagniataniu nakryłam ciasto na blacie miską i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przeniosłam uformowany bochenek do koszyka do wyrastania wysypanego semoliną i wyłożonego gazą.
Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania aż podwoił swoją objętość  w ciepłym miejscu - u mnie piekarnik z włączoną żarówką - na 2 do 6 godzin.

Mój chleb wyrastał 6 godzin.
Piekarnik nagrzałam do 220 C i w postawiłam w nim foremkę z wodą.
Jak piekarnik się nagrzał przeniosłam na blaszkę chleb górą do dołu, nacięłam nożem, dolałam wody do foremki, zmniejszyłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 45 minut.
Ostukany chleb od spodu po upieczeniu wydaje głuchy odgłos.
Chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Razem ze mną chleb wypiekali: 
Akacjowy blog 
Codziennik kuchenny 
Dom z mozaikami 
Dzieje kuchennej Wiewióry 
Gotuj zdrowo! Guten Appetit! 
Kuchennymi drzwiami 
Kuchnia Gucia 
Leśny Zakątek
Moje Małe Czarowanie  
Nie tylko na słodko 
nie-Ład mAlutki 
Ogrody Babilonu 
Prawo do gotowania z pasją 
Smakowity cleb 
Stare gary 
W poszukiwaniu SlowLife
Przepis Emmanuel Hadjiandreou
"Podróże małe i duże"
Mazurki

14 komentarzy:

  1. Pięknie upieczony!
    Cieszę się, że byłaś z nami w styczniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda ten chleb.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko, Twój chlebek jest naprawdę widowiskowy:) Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, dziękuję za wspólne wypiekanie. Już Cię dopisałam do listy :) Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko-wyszedł wspaniale. Miło było piec razem z Tobą :) Piękne mazurki na zdjęciu :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie Ci się upiekł! i ta intensywna czerwień!
    zaraz dopisuję Cię na listę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłaś własny filmik do przepisu, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę że się podoba, i ja dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks