Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny

Piekarnia Amber w grudniu nie mogła zaproponować nic innego jak ten pyszny, świąteczny chleb fiński.
My jesteśmy chlebem zauroczeni i polecam gorąco na świąteczne stoły aby zaskoczyć gości trochę innym, jednakże bardzo pysznym chlebem.
Chleb wybrał tym razem Gucio autor bloga Kuchnia Gucia i był to bardzo dobry pomysł. 
Guciu dziękuję.
Chleb jest bardzo aromatyczny, miękki w środku z chrupiącą skórką, bardzo chrupiącą i pięknie aromatyczny.
Lubicie ten odgłos pękającej skórki przy pierwszym krojeniu chleba? no to tu tak będzie, tak jest.
Gucio zaproponował 2 bochenki ale ja zrobiłam jeden i to był dobry pomysł.
Zachęcam bardzo gorąco do pieczenia. 
Ruiskuorinen olutlimppu - fiński chleb świąteczny.



                  Składniki: 1 bochen
             Starter:
  • 1 g świeżych drożdży
  • 75 ml zimnej wody
  • 90 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki soli
            Chleb właściwy:
  • 125 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 125 ml ciemnego piwa - dałam Książęce ciemne łagodne
  • 25 g świeżych drożdży albo 8 g suszonych 
  • 60 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka suszonej, gorzkiej skórki pomarańczowej - ja dałam skórkę otartą z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 90 g melasy
  • 25 ml rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki z dużą zawartością białka - ok. 12,5 g - ja dałam orkiszową
             Skórka piwna:
  • ok. 2,5 g świeżych drożdży
  • 100 ml piwa ciemnego
  • 60 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 1/4 łyżeczki soli
              Mąka do obsypania skórki:
  • 15 g mąki żytniej razowej T 2000

Najpierw zrobiłam starter.
Rozpuściłam drożdże w zimnej wodzie, dodałam mąkę i wyrabiałam aż powstało gładkie ciasto, dodałam sól i jeszcze wyrabiałam, w sumie jakieś 10 minut.
Ciasto jest gęste.
Nakryłam miskę folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Rano wyjęłam, odczekałam 30 minut aby ciasto się ogrzało.
Do miski robota wlałam piwo i wodę, rozpuściłam w nich drożdże, dodałam sól i melasę i wymieszałam.
Teraz dodałam cały starter i ponownie wymieszałam.
Masło rozpuściłam i przestudziłam.
Dodałam teraz wszystkie przyprawy, mąkę żytnią i graham, wymieszałam i na końcu dodałam mąkę orkiszową. i powoli wlałam masło rozpuszczone.
Wyrabiałam ciasto przez 10 minut przy użyciu haka na średniej prędkości, aż ciasto stało się elastyczne i zwarte.
Wysmarowałam miskę olejem i włożyłam do niej kulę ciasta, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 30 minut do wyrastania.
Potem ciasto odgazowałam i ponownie zostawiłam na 30 minut do wyrastania.
Na skórkę piwną rozpuściłam drożdże w piwie, dodałam sól i mąkę i szybko wymieszałam. 
Przykryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i uformowałam z niego okrągły bochen.
Bochen umieściłam na desce na papierze do pieczenia, na wierzchu posmarowałam masą na skórkę, obficie posypałam po wierzchu mąką żytnią, nakryłam bochen ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół.
Piekarnik grzałam z kamieniem do pizzy i z foremką z wodą.
Gdy chleb wyrósł zsunęłam go na nagrzany kamień do pizzy.
Piekłam chleb najpierw w 250 C przez 5 minut a potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 45 minut.
Upieczony, postukany od spodu chleb wydaje głuchy dźwięk.
Chleb studziłam na kratce.
Pachniało w całym domu i nie mogłam doczekać się kiedy ostygnie abym mogła go spróbować.
Polecam gorąco.
Na święta upiekę ponownie jak nie szybciej.

Smacznego.
Fiński chleb na blogach: 
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny  
Dom z mozaikami
Grunt to przepis!
Kuchnia Gucia  
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek Dany  
Moje małe czarowanie  
NieŁad mAlutki  
Nie tylko na słodko  
Ogrody Babilonu  
Stare gary  
Weekendy w domu i ogrodzie  
W poszukiwaniu slow life
Przepis kuchni fińskiej.
"Podróże małe i duże"
Nenufary - grzybienie

18 komentarzy:

  1. Śliczny :)
    U mnie też ponownie zagości na Święta.
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni u Amber!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ponownego spotkania u Amber, dziękuję Badylarko.

      Usuń
  2. Wspaniały!
    I u mnie jeden bochenek.
    Pysznie się go razem piekło.
    DZiękuję za Twoje grudniowe towarzystwo w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie oj pysznie Aniu. Dziękuję za ten rok pieczenia i czekam na następny z niecierpliwością. Do upieczenia.

      Usuń
  3. Twoje chleby zawsze mnie zachwycają:)))tak jest i tym razem:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie popękany! Zachwyciła mnie metodologia produkcji takiej skórki - będę teraz częściej wykorzystywać skórkę piwną przy pieczeniu różnorodnych chlebów :) Dzięki Dorotko za wspólne, grudniowe pieczenie i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz rację, skórkę robi się ciekawie. Dzięki Asia za grudniowe pieczenie.

      Usuń
  5. Twój chleb cudownie upieczony!
    Mnie bardzo przypadł do gustu, chociaż tak ładny nie jest.
    Wspaniale było razem piec w tym przedświątecznym okresie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo dziękuję, mnie tez było miło razem piec.

      Usuń
  6. Masz rację, skórka wspaniała i ten aromat...mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko chleb wspaniały :) Wnętrze mojego tez takie miodowe w kolorze. Ja też go upiekę na święta :) nenufary uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nenufary niech będą dla Ciebie.Chleba na święta nie może braknąć a tego tym bardziej. Pozdrawiam Małgosiu.

      Usuń
  8. Piękny, idealny bochenek. Oczywiście koniecznie do powtórzenia na Święta, u nas też się pojawi. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne przedświąteczne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu nasze święta będą uhonorowane pysznym chlebem i super że i u mnie i u Ciebie, pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń
  9. Chleb niecodzienny, odświętny :o) dziękuję wspólne pieczenie. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu chleb znakomity na świąteczny stół, dziękuję i ja.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks