Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 1 stycznia 2017

Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami

Kochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą.
Tort bezowy z lemon curd czyli kremem cytrynowym i wytrawną śmietanką, to znakomite połączenie, polecam.
Pod linkiem znajdziecie jak zrobić krem lemon curd.
Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami.



               Składniki: beza średnica 22 cm
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
               Dodatkowo:
  • 1 szklanka kremu lemon curd
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki posiekanych i uprażonych migdałów


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka najlepiej jakby odstały 24 godziny na blacie kuchennym.
Do misy robota odtłuszczonej wlałam odstane białka i ubijałam je na sztywną pianę.

Potem po łyżce dodawałam cukier ciągle ubijając a następną porcję  dodając wówczas jak poprzednia porcja cukru się rozpuściła.
I tak do końca cukru.

Następnie do ubitej, lśniącej piany dodałam łyżeczkę octu jabłkowego i łyżeczkę skrobi kukurydzianej, delikatnie wymieszałam łopatką.
Na blaszce do pieczenia ułożyłam papier do pieczenia i narysowałam na nim okrąg ok. 22 cm średnicy.
Na ten okrąg wyłożyłam ubitą pianę i uformowałam kopczyk z płaską górą.

Ja swoją bezę suszyłam tak: piekarnik nagrzałam do 150 C z opcją grzania góra/dół i suszyłam w nim 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 110 C i suszyłam jeszcze przez 1 godzinę i 45 minut.
Po wysuszeniu zostawiłam bezę w uchylonym - drzwiczki, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Nie możecie dosłownie brać tych temperatur bo każdy piekarnik jest inny i dlatego jeśli dobrze znacie swoje piekarniki sami ustalcie temperaturę jaka będzie najlepsza dla Waszej bezy.
Moje wartości niech będą wytyczną do ustalenia własnej, bez ma być chrupiąca z wierzchu a kremowa w środku.
Jeśli beza popęka na wierzchu to nic, taka jej uroda.
Schłodzoną śmietankę ubiłam na gładki krem.
Wystudzony blat bezowy ułożyłam na paterze, na wierzch nałożyłam krem lemon curd i na nim ubitą śmietankę.
Posypałam całość posiekanymi i uprażonymi wcześniej migdałami.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Młody tajlandzki kokos

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks