Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 26 maja 2017

Pizza "BB" czyli bób i botwinka

Dla wszystkich mam, mam dziś pizzę, pyszną, zdrową i pachnącą latem.
Ania napisała mi w komentarzu że nazwała by ją "wiosenna grządka", super nazwa dla tej pizzy.
Bobu nie miałam jeszcze świeżego tylko mrożony, niemniej jednak smakuje wybornie i polecam każdemu małemu, dużemu, mamie i tacie a dzieciom też zasmakuje.
Miłego świętowania drogie Mamy.
Pizza "BB" czyli bób i botwinka.


           Składniki:
                Ciasto: na dużą blachę z piekarnika

  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody

                Dodatki:

  • 3 - 4 buraczki z botwinką
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka octu balsamico
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g ugotowanego bobu
  • 2 - 3 łyżki pasty ajvar
  • 5 łyżek startego sera np. gouda


Do misy robota wsypałam mąki, dodałam pokruszone drożdże, sól, cukier, olej, wlałam wodę i wyrobiłam na średnich obrotach elastyczne ciasto, jakieś 8 minut.
Jeśli wyrabiacie ręcznie to trzeba dłużej, 10 - 15 minut.
Miskę skropiłam oliwą, włożyłam ciasto, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Botwinkę w całości umyłam, osuszyłam i razem z buraczkiem pokroiłam wzdłuż.
Na patelni rozgrzałam masło, włożyłam całe buraczkowe plastry i smażyłam chwilę, jakieś 3 - 4 minuty pod przykryciem.
Dodałam teraz ocet balsamiczny i posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Jeszcze dusiłam 2 - 3 minuty.
Bób ugotowałam w osolonej wodzie, przestudziłam i obrałam ze skórek.
Starłam ser na tarce o grubych oczkach.
Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozciągnęłam wyrośnięte ciasto.
Posmarowałam pastą ajvar, posypałam 3 łyżkami sera, potem ułożyłam botwinkę w kształcie drzewa, posypałam bobem jako trawą i posypałam resztą sera.
Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Makowy zagonek
Maki rosną u mnie pod oknem i cieszą oczy a za chwilę i brzuchy.
Zrobię z nich dżem z makowych płatków.
Podaję link do przepisu: Dżem z płatków maków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks